środa, 28 grudnia 2016

Zupa z zielonym pesto i wędzonym łososiem

Z nazwy brzmi wykwintnie, ale w rzeczywistości ta zupa smakuje bardzo domowo. Dodatek śmietankowego serka nadaje jej lekko kremowej konsystencji, a pesto w prosty sposób podkręca smak i doskonale uzupełnia się z wędzonym łososiem. Prostota w przyjemnym i smacznym wydaniu. Jeżeli brakuje Wam pomysłu na zupę - ta propozycja będzie idealna :)

Z nazwy brzmi wykwintnie, ale w rzeczywistości ta zupa smakuje bardzo domowo. Dodatek śmietankowego serka nadaje jej lekko kremowej konsystencji, a pesto w prosty sposób podkręca smak i doskonale uzupełnia się z wędzonym łososiem. Prostota w przyjemnym i smacznym wydaniu. Jeżeli brakuje Wam pomysłu na zupę - ta propozycja będzie idealna :)

























Składniki: 
1,5l bulionu warzywnego
200g wędzonego łososia
2 duże marchewki
1 duża cebula
1 por (jasnozielona część)
12 ziemniaków
125g kremowego śmietankowego serka typu Philadelphia
2 łyżki pesto alla Genovese (zielonego)
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
koperek


Cebulę i pora drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pora oraz cebulę. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki oraz marchewkę. Smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie przekładamy warzywa do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 20 min. na bardzo małym ogniu. W niewielkiej ilości wywaru rozprowadzamy serek i pesto. Dokładnie mieszamy by nie pozostały grudki, wlewamy do zupy. Dodajemy do smaku sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wrzucamy porwanego na kawałki wędzonego łososia i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz