poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i kozim serem

Po świątecznej rozpuście, dobrze jest odchudzić jadłospis... Lekkie sałatki nadają się do tego idealnie ;) A ta, nie dość, że ekspresowa, to jeszcze zawiera całą gamę smaków i faktur! Co my tu mamy? Aromatycznego wędzonego łososia, słony kozi ser, orzeźwiającego ogórka, chrupkiego granata i ostrą czerwoną cebulę. Całość spina słodko - kwaśny sos na bazie octu balsamico i karmelizowanego brązowego cukru. Pycha! Kto chce się przekonać? ;)

Po świątecznej rozpuście, dobrze jest odchudzić jadłospis... Lekkie sałatki nadają się do tego idealnie ;) A ta, nie dość, że ekspresowa, to jeszcze zawiera całą gamę smaków i faktur! Co my tu mamy? Aromatycznego wędzonego łososia, słony kozi ser, orzeźwiającego ogórka, chrupkiego granata i ostrą czerwoną cebulę. Całość spina słodko - kwaśny sos na bazie octu balsamico i karmelizowanego brązowego cukru. Pycha! Kto chce się przekonać? ;)




































Składniki: 
1 op. mieszanki sałat
150g wędzonego łososia
100g twarogowego koziego sera
1 mała czerwona cebula
1/3 świeżego ogórka
nasiona z 1/3 owocu granatu

Sos: 
1 łyżka cukru trzcinowego
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka masła
sól morska, pieprz


Na patelni, na małym ogniu, podgrzewamy cukier do momentu uzyskania karmelu (nie mieszamy, jedynie obracamy patelnią). Wlewamy ocet i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Zwiększamy płomień i przez ok. 3 min. redukujemy sos do otrzymania konsystencji emulsji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i przyprawy, ponownie mieszamy. Jeżeli po wystudzeniu sos będzie zbyt gęsty, można rozprowadzić go odrobiną wody.

W misce lub na półmisku układamy sałatę, na niej kładziemy pokrojonego w słupki ogórka, półplasterki cebuli i porwanego na kawałki łososia. Wkruszamy kozi ser i posypujemy nasionami granatu. Przed podaniem sałatkę skrapiamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz