niedziela, 4 grudnia 2016

Czekoladowe banoffee pie - tarta czekoladowa banoffee

Dziś udzielam sobie dyspensy, bo oto przemawia do mnie, grzechu warte, czekoladowe banoffee pie :) Tak jak wygląda, tak też smakuje. Kakaowy kruchy spód, banany zanurzone w kajmakowej masie, a dla zrównoważenia smaku - krem śmietanowy z dodatkiem serka i czekoladowe wiórki :P Ślinka cieknie... Mioooodzio! :) 

Dziś udzielam sobie dyspensy, bo oto przemawia do mnie, grzechu warte, czekoladowe banoffee pie :) Tak jak wygląda, tak też smakuje. Kakaowy kruchy spód, banany zanurzone w kajmakowej masie, a dla zrównoważenia smaku - krem śmietanowy z dodatkiem serka i czekoladowe wiórki :P Ślinka cieknie... Mioooodzio! :)


Składniki
Ciasto: 
350g mąki
200g zimnego masła
120g cukru pudru
2 jajka
60g gorzkiego kakao
szczypta soli

Ponadto:
5 bananów
400g masy kajmakowej
270g serka typu Philadelphia
400g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60g gorzkiej czekolady


Ciasto: 
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 45 min. 
Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 24cm. (dno oraz boki). Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy pergamin i wysypujemy kulki ceramiczne lub suchą fasolę (sprawdzi się też groch albo ryż). Pieczemy w temp. 190° przez 15 min., a następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy przez 20-25 min. Studzimy.

Wiórki czekoladowe: 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cienką warstwą rozsmarowujemy na dużej blasze. Gdy wystygnie, ale nadal będzie plastyczna - ostrym nożem, trzymając ostrze pod lekkim kątem, zeskrobujemy brzegi tak, by powstały wiórki.

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Serek rozdrabniamy za pomocą szpatułki, mieszamy z ekstraktem waniliowym. Delikatnie łączymy ze śmietaną.

Na wystudzony spód - ciasno, jeden przy drugim, układamy przekrojone na pół banany. Na nich rozsmarowujemy masę kajmakową, dokładnie wypełniając powstałe szczeliny. Nakładamy masę śmietanową, wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz