piątek, 9 grudnia 2016

Jaglanka na mleku kokosowym

Na niespieszne, weekendowe śniadanie poleca się zdrowa, kokosowa jaglanka. U mnie z galaretką z pigwy, ale tak naprawdę dobrze komponuje się z wieloma owocami. Pasują do niej maliny, truskawki, borówki i na przykład mango. Co kto lubi :) Prosto i wybornie. Na ciepło lub zimno. Zajadajcie! :)





































Składniki
dla 2 osób:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
250ml mleka kokosowego
250ml mleka krowiego
2 łyżeczki cukru waniliowego
dowolne owoce lub konfitura 
opcjonalnie: płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub orzechy do dekoracji


Kaszę kilkakrotnie dokładnie płuczemy, aż woda stanie się klarowna. Wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i mlekiem kokosowym, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 20min. na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła. Gdy kasza zmięknie, a jaglanka nabierze kremowej konsystencji, zdejmujemy garnek z ognia. Przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami i orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz