środa, 26 października 2016

Ciecierzyca w pomidorowym sosie z wędzonym boczkiem i kiełbasą

Gdy pogoda za oknem nie bardzo rozpieszcza, nijaki nastrój trzeba podratować czymś smacznym, a jednocześnie rozgrzewającym. Ciecierzyca w sosie pomidorowym to prawie to samo, co fasolka po bretońsku. Przygotowuje się je niemal identycznie, a jednak czuć tutaj lekki powiew świeżości ;) Jeżeli do tej pory fasolka po bretońsku kojarzyła Wam się z tanim, podrzędnym barem - czas to zmienić! Cieciorka w pomidorowym sosie, w wydaniu domowym, pełna jest wszelkiego dobrodziejstwa! Superzdrowa i bogata w białko ciecierzyca, aromatyczny wędzony wiejski boczek oraz kiełbasa, a do tego mnóstwo pomidorów i aromatycznych przypraw. Pożywnie i smacznie. Gorąco polecam! :)


Gdy pogoda za oknem nie bardzo rozpieszcza, nijaki nastrój trzeba podratować czymś smacznym, a jednocześnie rozgrzewającym. Ciecierzyca w sosie pomidorowym to prawie to samo, co fasolka po bretońsku. Przygotowuje się je prawie identycznie, a jednak czuć tutaj lekki powiew świeżości ;) Jeżeli do tej pory fasolka po bretońsku kojarzyła Wam się z tanim, podrzędnym barem - czas to zmienić! Cieciorka w pomidorowym sosie, w wydaniu domowym, pełna jest wszelkiego dobrodziejstwa: superzdrowa i bogata w białko ciecierzyca, aromatyczny wędzony wiejski boczek oraz kiełbasa, a do tego mnóstwo pomidorów i aromatycznych przypraw. Pożywnie i smacznie.




































Składniki:
400g suchej ciecierzycy*
300g wędzonej kiełbasy
100g wędzonego boczku
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1l przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki mąki 
2 łyżeczki sody oczyszczonej**
sól, pieprz 
natka pietruszki do podania


Dzień wcześniej zalewamy ciecierzycę zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej i pozostawiamy na 12 godz. (najlepiej na noc). Następnego dnia wylewamy wodę z moczenia i wlewamy świeżej (objętościowo powinno jej być trzy razy więcej niż cieciorki). Wsypujemy pozostałą sodę i zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cząber, majeranek oraz jeden nieobrany ząbek czosnku. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy ciecierzyca będzie prawie miękka. 
W międzyczasie, na suchej patelni, wytapiamy pokrojony w słupki boczek. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy, a gdy całość się zrumieni, poszatkowane cebule. Smażymy przez kilka minut. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z cieciorką. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy posiekany czosnek, dwa rodzaje papryki oraz pieprz. Dopiero na tym etapie solimy.
Gotujemy do miękkości ciecierzycy.
Pod koniec gotowania zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wywaru. Zagotowujemy.
Tak przygotowaną cieciorkę przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z chlebem.

* Zamiast suchej, można wykorzystać ciecierzycę z puszki. Nie będzie już tak zdrowo, za to bardzo szybko. Wystarczy zawartość puszki (cieciorkę wraz z wodą) podgotować przez kilka minut, a następnie dodać podsmażone kiełbasę, boczek i cebulę, przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy. Dalej postępujemy tak samo jak w przepisie powyżej.

** Dodatek sody oczyszczonej do namaczania i gotowania ciecierzycy sprawi, że będzie ona miękka i aksamitna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz