czwartek, 20 października 2016

Zapiekanka chlebowa ze szpinakiem, szynką i pieczarkami

Przygotowanie - 15 min.
Pieczenie - 30 min. 
Razem 45 minut i pyszny obiad gotowy :) Ta prosta zapiekanka z chleba, z dodatkiem szpinaku, szynki i pieczarek idealnie spisze się w środku tygodnia. Głodni? Zapraszam :)






































Składniki:
6 kromek pieczywa tostowego
200g szynki
250g pieczarek
150g świeżego szpinaku 
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 jajek
400ml mleka
2 łyżki masła
150g żółtego sera 
sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w paski szynkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na bok. 
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, na którym szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zmiękną. Liście szpinaku lekko siekamy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°.
W dużej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb, szynkę, pieczarki oraz szpinak. Mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Pieczemy 30 min. na środkowej półce piekarnika (grzanie góra - dół). Natychmiast podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz