czwartek, 31 marca 2016

Zupa pieczarkowa z maślanymi kluseczkami

Szybka i nieskomplikowana zupa pieczarkowa z dodatkiem delikatnych kluseczek. W sam raz na obiad w środku tygodnia. Polecam szczególnie tym, którym po świątecznych przygotowaniach nie po myśli jest spędzać w kuchni zbyt wiele czasu :) Zapraszam :)

Szybka i nieskomplikowana zupa pieczarkowa z dodatkiem kluseczek. W sam raz na obiad w środku tygodnia. Polecam szczególnie tym, którym po świątecznych przygotowaniach nie po myśli jest spędzać w kuchni zbyt wiele czasu :) Zapraszam :)


















Składniki:
2l bulionu mięsnego lub warzywnego
1kg pieczarek
2 cebule
100g śmietany 18%
40g masła + 1 łyżka
4jajka
5 łyżek mąki
sól, pieprz

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim posiekaną cebulę. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, dorzucamy do cebuli. Lekko solimy i smażymy do momentu aż cała woda odparuje. Zawartość patelni przekładamy do gorącego bulionu. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy przez 30 min. na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy kluski.
Masło ucieramy z żółtkami. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek, mąkę oraz sól. Delikatnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt luźna, dosypujemy odrobinę maki. Ciasto wykładamy na deskę i za pomocą łyżki kładziemy niezbyt duże porcje na osolony wrzątek (ułatwimy sobie zadanie gdy za każdym razem będziemy zanurzać łyżkę w wodzie). Gotujemy do wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach (można posypać posiekaną natką pietruszki).
Zdejmujemy zupę z ognia, blendujemy na gładki krem i zabielamy śmietaną (zmieszaną z niewielką ilością wywaru). Zagotowujemy, wlewamy na talerze.
Zupa będzie równie smaczna podana z serowo - czosnkowymi grzankami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz