środa, 23 marca 2016

Faszerowane jajka na ciepło z wędzonym pstrągiem

Na wielkanocne śniadanie polecam faszerowane jajka na ciepło. Pyszne nadzienie z wędzonego pstrąga, zieleniny i przypraw po brzegi wypełnia przepołowione skorupki. Wierzch obtoczony w bułce tartej i zrumieniony na maśle chrupie i pięknie pachnie. Prostota, ale z polotem, na pewno przyjemnie Was zaskoczy. Na moim stole bardzo mile widziane. Nie tylko od święta :)

Na wielkanocne śniadanie polecam faszerowane jajka na ciepło. Pyszne nadzienie z wędzonego pstrąga, zieleniny i przypraw po brzegi wypełnia przepołowione skorupki. Wierzch obtoczony w bułce tartej i zrumieniony na maśle chrupie i pięknie pachnie. Prostota, ale z polotem, na pewno przyjemnie Was zaskoczy. Na moim stole bardzo mile widziane. Nie tylko od święta :)




































Składniki: 
6 jajek
100g wędzonego pstrąga
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki majonezu
ok. 2 łyżki bułki tartej
masło do smażenia
sól, pieprz

Jajka gotujemy przez 10-12 min w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na pół ostrym nożem. Łyżeczką ostrożnie wyjmujemy białko i żółtko, starając się by skorupka pozostała nienaruszona. Białka razem z żółtkami umieszczamy w miseczce, rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekanego w drobną kostkę pstrąga, koperek, szczypiorek oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z majonezem. Masa powinna być zwarta i tylko lekko wilgotna. Za pomocą łyżeczki napełniamy skorupki farszem, delikatnie ugniatając. Wierzch obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni panierką do dołu. Smażymy na rozgrzanym maśle, na bardzo małym ogniu, aż całość będzie ciepła, a bułka tarta się zrumieni. Posypujemy szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą i natychmiast podajemy.
Zamiast pstrąga można również użyć łososia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz