czwartek, 3 marca 2016

Muszle makaronowe z szynką, pieczarkami i porem, zapiekane w serowym sosie

Serce rośnie, gdy ktoś próbując mojej potrawy mówi: "To moje smaki!" :) Znaczy się: mniam/pyszne/można dokładkę? ;) Tak było właśnie przy okazji tego makaronu. Szybki i nieskomplikowany obiad, a przyniósł mnóstwo satysfakcji. Jeżeli brakuje Wam pomysłu, czasu lub weny (albo wszystkiego naraz) - polecam. Cytując klasyka: "Będzie pan zadowolony!" :)

Szybki i nieskomplikowany obiad, a przyniósł mnóstwo satysfakcji. Jeżeli brakuje Wam pomysłu, czasu lub weny (albo wszystkiego naraz) - polecam. Cytując klasyka: "Będzie pan zadowolony!" :)




































Składniki
na 4 porcje:
250g makaronu duże muszle (conchiglioni)
400g pieczarek
200g szynki w plastrach
1 duży por (biała część)
1 łyżka masła
sól, pieprz

Sos:
25g masła 
25g mąki
250ml ciepłego mleka
125g startego żółtego sera o wyrazistym smaku np. cheddara 
ok. 1/2 małej gałki muszkatołowej
pieprz
1 łyżka tartego parmezanu


Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i osuszamy na czystej ściereczce.
Pora przekrawamy wzdłuż, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora i smażymy aż lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu. W międzyczasie drobno siekamy pieczarki. Dorzucamy grzyby na patelnię, lekko solimy i dusimy do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Osuszone muszle nadziewamy farszem i układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.

Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i przesmażamy przez 2 min. nie przerywając mieszania. Zasmażkę rozprowadzamy ciepłym mlekiem (cały czas mieszając), wsypujemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, często mieszając.
Makaron zalewamy sosem, posypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy 30min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz