poniedziałek, 7 marca 2016

Burritos z mieloną wołowiną, czerwoną fasolą i ryżem po meksykańsku

Ale meksyk! Burrito to serwowana na ciepło, zrolowana tortilla z mięsnym farszem i ryżem na ostro. Do tego obowiązkowo fasola , aromatyczne przyprawy i pyszne danie kuchni tex-mex gotowe :) Jako dodatek polecam guacamole lub kwaśną śmietanę. Smacznego Moi Drodzy! :)

Burrito to serwowana na ciepło, zrolowana tortilla z mięsnym farszem i ryżem na ostro. Do tego obowiązkowo fasola , aromatyczne przyprawy i pyszne danie kuchni tex-mex gotowe :) Jako dodatek polecam guacamole lub kwaśną śmietanę.

























Składniki 
Meksykański ryż: 
3/4 szklanki ryżu
400ml bulionu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mały pomidor
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta chilli
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz 

Farsz: 
300g mielonej wołowiny
1 cebula
240g czerwonej fasoli z puszki (waga po odsączeniu)
300ml przecieru pomidorowego lub 3 duże pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól, cukier
szczypta chilli 
1 łyżka oliwy

Dodatkowo:
6 placków tortilla
150g startego sera (najlepiej cheddar)
6 łyżek kwaśnej śmietany 
opcjonalnie: guacamole i ćwiartki limonki
 
 
Meksykański ryż:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i często mieszając, podsmażamy aż nabierze brązowego koloru. Dodajemy drobno posiekane cebulę, czosnek i pomidora, doprawiamy chilli, kuminem oraz solą i pieprzem. Dodajemy przecier, mieszamy i podsmażamy całość przez minutę. Wlewamy bulion, dokładnie rozprowadzamy i zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez 20-25 min. Trzymamy w cieple. 
Ryż przygotowany w ten sposób jest świetnym dodatkiem do innych dań (np. kurczaka lub łososia).

Farsz: 
Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy wołowina będzie wysmażona, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (również cukier). Smażymy aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy i chwilę smażymy. Trzymamy w cieple.

Na środek każdej tortilli kładziemy po porcji ryżu i farszu, posypujemy startym serem, na wierzchu umieszczając po łyżce śmietany. Dwa równoległe boki tortilli składamy do środka i zaczynając od podstawy, zwijamy placek w dość ciasny rulon (identycznie jak w przypadku krokietów).
Gotowe burritos podgrzewamy z każdej strony na bardzo małym ogniu na suchej patelni (lub w piekarniku). Podajemy z guacamole, kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz