poniedziałek, 28 grudnia 2015

Krem z cukinii z bazylią i parmezanem

Po świątecznej rozpuście przyszedł czas na odchudzanie jadłospisu. Na dobry początek lekka zupa z cukinii, podkręcona wyrazistym smakiem parmezanu i świeżą bazylią. Prosty, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad. To również ciekawa opcja na lunch lub kolację. Smakujcie, Moi Drodzy, smakujcie :)

Po świątecznej rozpuście przyszedł czas na odchudzanie jadłospisu. Na dobry początek lekka zupa z cukinii, podkręcona wyrazistym smakiem parmezanu i świeżą bazylią. Prosty, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad. To również ciekawa opcja na lunch lub kolację. Smakujcie, Moi Drodzy, smakujcie :)





































Składniki:
2,5l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
1200g cukinii
4 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 szkl. liści bazylii
100g gęstego jogurtu lub śmietany
20g startego parmezanu
1 łyżka masła
sól, pieprz

Umyte cukinie i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy cukinię, smażymy przez 4 min., a następnie ziemniaki. Warzywa podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min. Przekładamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy do miękkości.  Wrzucamy bazylię i miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i zahartowany jogurt lub śmietanę. Zagotowujemy. Zupę dobrze smakuje solo, ale można ją również podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz