środa, 4 listopada 2015

Warkocze z polędwicy w sosie grzybowym

Niestety sezon na grzyby dobiegł końca. Na szczęście, pomimo wyjątkowego nieurodzaju w okolicznych lasach, udało mi się poczynić jakieś zapasy :) I te zapasy właśnie przyczyniły się do powstania tego pysznego postu. Polędwiczki z kurkami to rzecz powszechnie znana i lubiana (przepis znajdziecie TUTAJ ), ale polędwica w postaci apetycznych warkoczy zanurzonych w grzybowym sosie to coś naprawdę nieoczywistego. Raz, że znakomicie prezentuje się na talerzu, a dwa smakuje wprost nieziemsko! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis :) Warto...

Polędwiczki z kurkami to rzecz powszechnie znana i lubiana, ale polędwica w postaci apetycznych warkoczy zanurzonych w grzybowym sosie to naprawdę coś nieoczywistego. Raz, że znakomicie prezentuje się na talerzu, a dwa smakuje wprost nieziemsko! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis :) Warto...





































W sezonie polecam użyć świeżych grzybów, ale równie dobrze sprawdzą się tutaj grzyby mrożone na surowo lub suszone. Te pierwsze należy wcześniej rozmrozić, z kolei suszone trzeba przed użyciem namoczyć w zimnej wodzie. Wody pozostałej po moczeniu grzybów nie wylewamy lecz wykorzystujemy do przygotowania sosu. 
Jeżeli nie udało Wam się zrobić grzybowych zapasów, bez problemu znajdziecie w sklepach duże opakowania mrożonych mieszanek grzybów.


Składniki:
1 polędwica wieprzowa
300-400g grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
350ml bulionu grzybowego/warzywnego lub wody
250ml słodkiej śmietanki min. 18%
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka masła
sól, świeżo mielony pieprz


Oczyszczoną z błon polędwicę przekrajamy wzdłuż na połowę. Kawałki dzielimy na ok. 12-centymetrowe odcinki. Każdy spłaszczamy dłonią i pozostawiając 1cm od górnej krawędzi, rozkrajamy po długości tak, aby utworzyły się trzy "ramiona". Zaplatamy warkocz, spinając koniec wykałaczką. Kawałki mięsa posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę pod koniec dodając posiekany czosnek. Wrzucamy plasterki grzybów i smażymy przez 5 min., od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż płyn przekształci się w emulsję. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Porcje polędwicy smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu po 2-3 min. z obu stron. Gotowe mięso polewamy sosem i podajemy z kaszą gryczaną lub z ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz