poniedziałek, 30 listopada 2015

Schab w placku ziemniaczanym

Takiego połączenia jeszcze nie było. Oto tradycja w nowoczesnym wydaniu. Delikatne plastry schabu otulone chrupiącym plackiem ziemniaczanym... Mmm... Pycha! Do tego serwować je można na kilka sposobów: solo, z sosem (np. czosnkowym lub chrzanowym) albo z zieloną sałatą. Idealne jako prosty obiad w środku tygodnia :) 

Takiego połączenia jeszcze nie było. Oto tradycja w nowoczesnym wydaniu. Delikatne plastry schabu otulone chrupiącym plackiem ziemniaczanym... Mmm... Pycha! Do tego serwować je można na kilka sposobów: solo, z sosem (np. czosnkowym lub chrzanowym) albo z zieloną sałatą. Idealne jako prosty obiad w środku tygodnia :)





































Składniki: 
300g schabu
600g ziemniaków
125ml ciepłego mleka
2 jajka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 czubate łyżki mąki
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej

Mięso kroimy na centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster przekrawamy na połowę.
Starte ziemniaki i cebulę dokładnie odciskamy przez gazę z nadmiaru wody (masa powinna być bardzo sucha). Do ziemniaków wlewamy mleko, dodajemy roztrzepane jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Stopniowo po łyżce dosypujemy mąkę, aż powstanie gęste, a jednocześnie lejące się ciasto.
Kotlety obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Łyżką nakładamy porcję ciasta na mięso i tą stroną układamy na rozgrzanym oleju. Szybko kładziemy masę ziemniaczaną na drugą stronę i dokładnie rozsmarowujemy. Smażymy na średnim ogniu po 4 min. z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Krótko zapiekamy. Dzięki temu placki staną się chrupiące i zachowają ciepło do momentu aż usmażymy pozostałe. Podajemy z ulubionym sosem lub sałatą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz