wtorek, 1 września 2015

Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym

W tym daniu naprawdę nie ma nic odkrywczego. Zwyczajnie, polędwiczka, trochę kurek i śmietany, do tego sól i pieprz... Do bólu klasycznie, ale w gruncie rzeczy mamy tutaj taką eksplozję smaku, o której można powiedzieć za Ferdkiem Kiepskim "nawet się fizjologom nie śniło" ;) Kilka składników tworzy danie, po którym, gwarantuję, będziecie chcieli oblizać talerz :) A co najlepsze, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilkunastu minut :)

W tym daniu naprawdę nie ma nic odkrywczego. Zwyczajnie, polędwiczka, trochę kurek i śmietany, do tego sól i pieprz... Do bólu klasycznie, ale w gruncie rzeczy mamy tutaj taką eksplozję smaku, o której można powiedzieć za Ferdkiem Kiepskim "nawet się fizjologom nie śniło" ;) Kilka składników tworzy danie, po którym, gwarantuję, będziecie chcieli oblizać talerz :) A co najlepsze, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilkunastu minut :)

























Składniki:
1 polędwica wieprzowa
400g kurek
500ml słodkiej śmietanki, najlepiej 30%
125ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki do posypania

Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy ze wszystkich błon i kroimy na plastry grubości 1cm. Każdy kawałek spłaszczamy dłonią. Mięso oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Posiekaną cebulę przesmażamy na maśle, następnie dodajemy roztarty czosnek. Wlewamy wino, zwiększamy płomień i gotujemy do odparowania alkoholu (można pominąć ten krok, jeżeli nie zdecydowaliście się użyć wina). Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i partiami smażymy porcje mięsa - po 1min. z każdej strony. Utrzymujemy w cieple. Kiedy alkohol odparuje, na patelnię z cebulą dajemy kurki i smażymy przez 4min. Na koniec wlewamy śmietanę i dodajemy polędwiczki. Gotujemy do momentu, gdy nadmiar płynu odparuje, a sos nabierze kremowej konsystencji.

Tak przygotowane polędwiczki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczonymi ziemniakami, pszenną bagietką lub kromką swojskiego chleba. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz