czwartek, 17 września 2015

Ajvar

Ta lekko pikantna pasta warzywna wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest mocno paprykowa i lekko ostra, z  wyczuwalną nutą dojrzałych pomidorów i bakłażana. Zastosowań ajvaru nie sposób wyliczyć... Świetnie pasuje do pieczywa, pyszny będzie także z makaronem. Z wołowiną też jest ajvarowi po drodze, czego przykładem niech będzie przepis na hamburgera zamieszczony na blogu. Kto raz spróbuje, ten prędzej czy później powróci do tego smaku :) No to co? Zaprawiamy? :)


Ta lekko pikantna pasta warzywna wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest mocno paprykowa i lekko ostra, z  wyczuwalną nutą dojrzałych pomidorów i bakłażana. Zastosowań ajvaru nie sposób wyliczyć... Świetnie pasuje do pieczywa, pyszny będzie także z makaronem. Z wołowiną też jest ajvarowi po drodze, czego przykładem niech będzie przepis na hamburgera zamieszczony na blogu. Kto raz spróbuje, ten prędzej czy później powróci do tego smaku :) No to co? Zaprawiamy? :)Ta lekko pikantna pasta warzywna wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest mocno paprykowa i lekko ostra, z  wyczuwalną nutą dojrzałych pomidorów i bakłażana. Zastosowań ajvaru nie sposób wyliczyć... Świetnie pasuje do pieczywa, pyszny będzie także z makaronem. Z wołowiną też jest ajvarowi po drodze, czego przykładem niech będzie przepis na hamburgera zamieszczony na blogu. Kto raz spróbuje, ten prędzej czy później powróci do tego smaku :) No to co? Zaprawiamy? :)




Składniki:
8 dojrzałych czerwonych papryk
2 nieduże pomidory
1 papryczka chilli (bez nasion)
1 duży bakłażan
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
oliwa

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Paprykę oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Pomidora pozostawiamy w całości. Warzywa smarujemy oliwą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez ok. 30-40 min., do momentu gdy skórka papryki miejscami stanie się czarna. 
Wyjmujemy z piekarnika upieczone warzywa. Bakłażany i pomidory odkładamy na bok, a paprykę umieszczamy w foliowym worku, szczelnie zawijamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie obieramy ją ze skórki. 
W misce umieszczamy: paprykę, bakłażana, wyciśnięte i pozbawione nasion pomidory, czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodajemy ocet i miód, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko krótko blendujemy na pastę z wyczuwalnymi niewielkimi kawałkami warzyw. 
Gotowy ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nie do oporu!) i pasteryzujemy w piekarniku w temp. 170° przez 10 min. Po tym czasie pozostawiamy do wystygnięcia i dokręcamy wieczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz