poniedziałek, 28 września 2015

Ravioli z szynką i ricottą

Ravioli to włoskie pierożki z ciasta makaronowego nadziewane najczęściej serem ricotta i mięsem lub szpinakiem. Taka jest klasyka, nie mniej jednak to, co stanowić będzie nadzienie zależy od nas samych. Możliwości jest wiele i jedyne, co w tej kwestii mogłoby nas ograniczać, to własna wyobraźnia :) Spróbujcie zatem tej podstawowej wersji na ravioli w sosie pomidorowym, a potem eksperymentujcie:) Smacznego:)

Ravioli to włoskie pierożki z ciasta makaronowego nadziewane najczęściej serem ricotta i mięsem lub szpinakiem. Taka jest klasyka, nie mniej jednak to, co stanowić będzie nadzienie zależy od nas samych. Możliwości jest wiele i jedyne, co w tej kwestii mogłoby nas ograniczać, to własna wyobraźnia :) Spróbujcie zatem tej podstawowej wersji na ravioli w sosie pomidorowym, a potem eksperymentujcie:) Smacznego:)Ravioli to włoskie pierożki z ciasta makaronowego nadziewane najczęściej serem ricotta i mięsem lub szpinakiem. Taka jest klasyka, nie mniej jednak to, co stanowić będzie nadzienie zależy od nas samych. Możliwości jest wiele i jedyne, co w tej kwestii mogłoby nas ograniczać, to własna wyobraźnia :) Spróbujcie zatem tej podstawowej wersji na ravioli w sosie pomidorowym, a potem eksperymentujcie:) Smacznego:)


Składniki
dla 4 osób

Makaron:
Przepis na makaron znajdziecie TUTAJ.
Pamiętajcie jednak o tym, że ciasto z żółtek i mąki ciężko wyrabia się ręcznie, dlatego dobrze byłoby gdyby składniki miały temperaturę pokojową. Najlepiej też użyć do tego celu robota kuchennego, a do rozwałkowywania - specjalnej maszynki. Jeżeli jednak nie posiadacie wyżej wymienionych urządzeń, nie zniechęcajcie się. Przy odrobinie cierpliwości osiągniecie równie dobry efekt. 

Nadzienie:
60g szynki dojrzewającej
120g serka ricotta 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka startego parmezanu lub sera Grana Padano
pieprz

Sos pomidorowy: 
750ml domowego przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
po garści świeżej bazylii i oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżka startego parmezanu lub sera Grana Padano
sól, pieprz, cukier 

Przygotowujemy nadzienie. Plastry szynki drobno kroimy, dodajemy do ricotty razem z parmezanem i posiekanym czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki. Ciasto na makaron podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Tniemy na pasy o szerokości ok. 7cm. Wzdłuż płata makaronu, pośrodku, nakładamy łyżeczką w odstępach niewielkie porcje nadzienia. Przykrywamy drugim płatem, i dociskamy ze wszystkich stron tak, aby spod kulki nadzienia usunąć powietrze. Nożem lub radełkiem wycinamy pojedyncze pierożki, nadając im kształt kwadratu. Gotowe ravioli oprószamy mąką, odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy ocet balsamiczny, a następnie odparowujemy sos na średnim ogniu do odpowiedniej konsystencji. Przed końcem gotowania dodajemy zmiażdżony i posiekany czosnek oraz świeże zioła.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odsączone nakładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz