piątek, 11 września 2015

Tarta z łososiem i szpinakiem

Łosoś i szpinak to naprawdę udane połączenie. Przekonać się o tym możecie próbując tej prostej tarty na spodzie z ciasta francuskiego. Całość subtelnie podkreśla parmezanowy beszamel i chrupiący serowy wierzch. Do jedzenia na ciepło i zimno. Na obiad, lunch i kiedy tylko przyjdzie Wam ochota. Zapraszam :)

Łosoś i szpinak to naprawdę udane połączenie. Przekonać się o tym możecie próbując tej prostej tarty na spodzie z ciasta francuskiego. Całość subtelnie podkreśla parmezanowy beszamel i chrupiący serowy wierzch. Do jedzenia na ciepło i zimno. Na obiad, lunch i kiedy tylko przyjdzie Wam ochota. Zapraszam :)Łosoś i szpinak to naprawdę udane połączenie. Przekonać się o tym możecie próbując tej prostej tarty na spodzie z ciasta francuskiego. Całość subtelnie podkreśla parmezanowy beszamel i chrupiący serowy wierzch. Do jedzenia na ciepło i zimno. Na obiad, lunch i kiedy tylko przyjdzie Wam ochota. Zapraszam :)



Składniki:
250g gotowego ciasta francuskiego
150g filetów z łososia bez skóry
200g świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz cytrynowy
2 łyżki tartego parmezanu

Sos: 
25g masła
25g mąki
250ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka tartego parmezanu
ok. 1/2 małej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Surowego łososia kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pierwszą partię szpinaku. Gdy zwiędnie, przekładamy ją na sito i w ten sam sposób traktujemy pozostałe listki. Przesmażony szpinak studzimy, a następnie odciskamy nadmiar wody i grubo siekamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°. Formę do tarty smarujemy masłem i wyściełamy ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 10 min. Wyjmujemy ciasto, a temperaturę w piekarniku obniżamy do 180°.
W czasie podpiekania spodu przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, zasypujemy je mąką i przesmażamy przez 2 min. nie przerywając mieszania. Zasmażkę rozprowadzamy ciepłym mlekiem (cały czas mieszamy), a następnie zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz starty parmezan. Gotujemy do zgęstnienia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy ostygnie, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. 
Na podpieczonym spodzie miejscami układamy porcje szpinaku na przemian z kawałkami łososia. W puste miejsca partiami nakładamy beszamel. Widelcem mieszamy nadzienie tarty tak, by wszystkie jego elementy pozostały widoczne. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 min. w temp. 180°. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz