poniedziałek, 19 października 2015

Zupa rybna z dorszem i łososiem

Zawsze mi się wydawało, że dobra zupa rybna, to dopiero jest wyzwanie! Bo mąż nie lubi, bo jest ryzyko natknięcia się na ość, bo to takie w gruncie rzeczy niepopularne danie... A tu proszę, miłe zaskoczenie :) Łosoś wespół z dorszem, trochę warzyw i odrobina białego wina. A wszystko to zanurzone w aromatycznym bulionie z dodatkiem nasion kopru włoskiego i kwaśnej śmietany. I nagle okazuje się, że mężowi smakuje... Nawet bardzo :)

Zawsze mi się wydawało, że dobra zupa rybna, to dopiero jest wyzwanie! Bo mąż nie lubi, bo jest ryzyko natknięcia się na ość, bo to takie w gruncie rzeczy niepopularne danie... A tu proszę, miłe zaskoczenie :) Łosoś wespół z dorszem, trochę warzyw i odrobina białego wina. A wszystko zanurzone w aromatycznym bulionie z dodatkiem nasion kopru włoskiego, i kwaśnej śmietany. I nagle okazuje się, że mężowi smakuje... Nawet bardzo :)

























 

 

 

 

 

 


 

Składniki 
na bulion: 
2,5 l wody 
2 liście laurowe 
3 ziela angielskie 
8 ziaren czarnego pieprzu 
1 cebula nabita 10 goździkami 
3 marchewki 
1 pietruszka 
kawałek korzenia selera 
1 mały por 
2 ząbki czosnku w łupinkach 
kilka gałązek natki pietruszki  
sól

na zupę: 
800g filetów z ryb morskich (np. dorsz, łosoś,…) 
3 duże ziemniaki
1 marchewka 
1 pietruszka 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
kieliszek białego wytrawnego wina 
łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) 
150g kwaśnej śmietany 
świeży koperek 
1 łyżka masła z odrobiną oliwy 

Wszystkie składniki bulionu wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy. 
Ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wsypujemy roztarte nasiona kopru włoskiego i smażymy przez minutę by wydobyć smak i aromat. Dorzucamy marchew i pietruszkę – smażymy przez 3 min. Dodajemy ziemniaki i pozostawiamy na ogniu przez 5 min. Wsypujemy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek – smażymy przez kolejne 5 min. Na koniec wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem, zupę doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i wlewamy zahartowaną śmietanę. Dodajemy pokrojone w dwucentymetrową kostkę filety rybne i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 min. Przed podaniem zupę dekorujemy świeżym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz