wtorek, 27 października 2015

Szaszłyki z kurczaka z rukolą, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i pietruszką

Od jakiegoś czasu chodziły za mną szaszłyki z kurczaka... Ale nie takie zwyczajne, od których wieje nudą. Dlatego na potrzeby nowego wpisu powstały mini-roladki nadziewane pastą z rukoli, suszonych pomidorów i pietruszki, zawijane z szynką parmeńską. Smaczne, niskokaloryczne i co ważne - bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam :)

Od jakiegoś czasu chodziły za mną szaszłyki z kurczaka... Ale nie takie zwyczajne, od których wieje nudą. Dlatego na potrzeby nowego wpisu powstały mini-roladki nadziewane pastą z rukoli, suszonych pomidorów i pietruszki, zawijane z szynką parmeńską. Smaczne, niskokaloryczne i co ważne - bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam :)

























Składniki: 
2 podwójne filety z kurczaka
8 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku 
garść rukoli
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa

Patyczki do szaszłyków namaczamy przez pół godziny w zimnej wodzie. Filety oczyszczamy z błon, każdy po kolei wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy, jednocześnie uważając by mięso się nie porwało. Płaty kurczaka nacieramy solą i posypujemy pieprzem. Rukolę, pietruszkę, czosnek i suszone pomidory rozdrabniamy blenderem na gładką pastę. Każdy filet smarujemy powstałą pastą i układamy na nim po dwa plastry szynki. Ciasno zawijamy w roladkę wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na ok. dwucentymetrowe kawałki. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smarujemy oliwą. Pieczemy przez 20 min. w temp 180 stopni lub smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z każdej strony po ok. 3 min. Podajemy z mixem sałat. Do szaszłyków świetnie pasuje także ziemniaczana ZAPIEKANKA GRTAIN.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz