czwartek, 29 października 2015

Domowy ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie wzbogaca smak ciast, muffinek, kremów i deserów. Dlatego zamiast za gotowy płacić horrendalne sumy, jestem zdania, że lepiej przygotować go samodzielnie. Jednak w całej tej sytuacji tkwi mały haczyk... Trzeba odczekać przynajmniej dwa miesiące aż nasz ekstrakt dobrze się zmaceruje... ;) Ale mam też dobrą wiadomość - jeśli przygotujecie go teraz, będzie gotowy w sam raz do zastosowania przy bożonarodzeniowych wypiekach :) 

Ekstrakt waniliowy ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie wzbogaca smak ciast, muffinek, kremów i deserów. Dlatego zamiast za gotowy płacić horrendalne sumy, jestem zdania, że lepiej przygotować go samodzielnie. Jednak w całej tej sytuacji tkwi mały haczyk... Trzeba odczekać przynajmniej dwa miesiące aż nasz ekstrakt dobrze się zmaceruje... ;)





































Składniki: 
0,5 l wódki dobrej jakości
6 lasek wanilii

Z butelki odlewamy ok. 150ml wódki, odstawiamy na bok. Laski wanilii rozkrajamy wzdłuż i czubkiem noża zeskrobujemy nasiona. Dodajemy je do alkoholu razem z waniliowymi korpusami. Zakręcamy butelkę i energicznie potrząsamy by składniki dobrze się wymieszały. Dopełniamy butelkę alkoholem, jeżeli pozostało wolne miejsce. Tak przygotowany ekstrakt odstawiamy w ciemne i suche miejsce na przynajmniej dwa miesiące. Po tym czasie powinien już osiągnąć barwę mocnej herbaty i być gotowy do użycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz