czwartek, 19 października 2017

Zapiekanka z łososiem i porem pod jaglanym puree

Kolejna odsłona przezdrowej jaglanki. Ułożone warstwami: por, łosoś, koperek i puree z kaszy jaglanej tworzą wyjątkowo udaną i interesującą w smaku zapiekankę. 
Co ciekawe, nawet wstrzemięźliwi względem jagły (patrz mąż), raczej sami nie domyślą się, że gra tutaj główną rolę, bo do złudzenia przypomina oklepane puree ziemniaczane ;)
Rzecz naprawdę warta jest uwagi, bo całość smakuje wyśmienicie! Sama, jedząc, nie mogłam powstrzymać się od nakładania kolejnych porcji. Mało brakowało, a rodzina zostałaby bez obiadu ;) 
Polecam bardzo bardzo!  

Kolejna odsłona przezdrowej jaglanki. Ułożone warstwami: por, łosoś, koperek i puree z kaszy jaglanej tworzą wyjątkowo udaną i interesującą w smaku zapiekankę.   Co ciekawe, nawet wstrzemięźliwi względem jagły, raczej sami nie domyślą się, że gra tutaj główną rolę, bo do złudzenia przypomina oklepane puree ziemniaczane ;)  Rzecz naprawdę warta jest uwagi, bo całość smakuje wyśmienicie!





































Składniki
Puree:
1 szkl. kaszy jaglanej
1l wody
3 żółtka
80g masła
50g startego parmezanu 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Warstwa z łososiem i porem:
400g filetu z łososia ze skórą (część można zastąpić wędzonym)
ok. 20cm kawałek pora (biała część)
75ml białego wytrawnego wina
2 łyżki siekanego koperku
1 łyżeczka masła
odrobina oliwy
sól, pieprz


Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°.
Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy by pozbyć się goryczki. W garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez ok. 20 min., aż zmięknie. Nie podnosimy pokrywki i nie mieszamy kaszy podczas gotowania. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.

Łososia umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zawijamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu, rozdrabniamy za pomocą widelca na kawałki. 

Pora rozcinamy wzdłuż na ćwiartki, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora. Gdy się zeszkli, wlewamy wino i dusimy na małym ogniu, aż alkohol odparuje.

Zwiększamy temperaturę piekarnika do 190°. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Układamy pora, lekko dociskamy. Posypujemy koperkiem. Następnie równo układamy kawałki łososia, również dociskamy. Na wierzchu umieszczamy jaglane puree i wygładzamy powierzchnię za pomocą noża. Posypujemy startym parmezanem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min.,aż wierzch stanie się chrupiący i lekko się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz