poniedziałek, 9 października 2017

Focaccia z cebulą i oliwkami

Focaccia chodziła już za mną dłuuugo... Ten rodzaj włoskiego pieczywa jest bardzo zbliżony do pizzy, ale różni się od niej dodatkami. Najczęściej są to zioła (rozmaryn, szałwia), gruboziarnista sól morska, czasem warzywa (pomidory, oliwki, cebula). W każdym regionie Włoch focaccia wygląda i smakuje trochę inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, że jest bardzo smaczna :)
Dobra oliwa + oderwany (wcale niemały) kawałek i mamy prostą, a jednocześnie lekko wyrafinowaną przystawkę/przekąskę. 
Najlepsza na ciepło, ale to już musicie ocenić sami :)

Ten rodzaj włoskiego pieczywa jest bardzo zbliżony do pizzy, ale różni się od niej dodatkami. Najczęściej są to zioła (rozmaryn, szałwia), gruboziarnista sól morska, czasem warzywa (pomidory, oliwki, cebula). W każdym regionie Włoch focaccia wygląda i smakuje trochę inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, że jest bardzo smaczna :)





































Składniki:
450g mąki chlebowej
14g suszonych drożdży
225ml letniej wody
1 łyżeczka soli
ok. 7 łyżek oliwy
pół czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
2 posiekane ząbki czosnku
50g czarnych oliwek
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
1 łyżeczka suszonego oregano


Drożdże łączymy z wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Mieszamy z czterema łyżkami mąki i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, sól oraz 5 łyżek oliwy. Zagniatamy całość (ciasto powinno być zwarte i dość ciężkie). Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 225°.  
Prostokątną formę do pieczenia smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5cm. Przekładamy do formy i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków lub widelcem.
Posypujemy plasterkami oliwek, cebulą i posiekanym czosnkiem. Oprószamy solą i oregano, skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz