Pasta puttanesca to klasyczne danie, które łączy w sobie wszystko to, co najlepsze we włoskiej kuchni: pomidory, oliwki, anchovies, kapary i najlepszą oliwę. Uważajcie jednak! Spaghetti puttanesca nie toleruje eksperymentów ;) Włosi nie wybaczyliby Wam prób ożenienia tego dania z parmezanem i zamiany natki pietruszki na bazylię lub oregano. To się po prostu nie godzi! ;) Dla tych, którzy lubią włoskie sery i chętnie dodają je do makaronu, mam jednak dobrą wiadomość :) Dopuszczalne jest dodanie porwanej na kawałki mozzarelli. Oczywiście najlepiej di bufala :)
Świeżość i ekspresowe przygotowanie to oprócz smaku, dodatkowe zalety.
Nic, tylko brać, Panie i zajadać! ;)
Składniki
dla 2 osób:
200g makaronu spaghetti
4 dojrzałe pomidory
250ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
6 filecików anchovies
1 świeża lub suszona papryczka peperoncino
garść czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
Makaron gotujemy tak, by był trochę mniej niż al dente (dojdzie w sosie). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (poza sezonem można użyć dobrej jakości pomidorów z puszki).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i anchovies. Smażymy przez minutę. Należy uważać, by czosnek się nie przypalił, bo wówczas stanie się gorzki, a to negatywnie wpłynie na smak dania.
Dodajemy pokrojone peperoncino i oliwki, a po chwili kapary i połowę natki pietruszki.
Dokładamy pomidory oraz passatę. Sos gotujemy przez ok. 5-7 min. na wolnym ogniu, aż wyraźnie się zredukuje. Wrzucamy makaron, czekamy aż dojdzie.
Porcje pasty nakładamy na talerze, posypujemy obficie pozostałą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz