poniedziałek, 8 maja 2017

Lody migdałowe

Zalet domowych lodów nie sposób zliczyć. Najważniejszy jest jednak smak. Tysiąc razy lepszy od tych przemysłowych! Jeżeli do tego macie maszynę do robienia lodów, to już naprawdę prościzna :) 
Ale i sama maszyna nie jest niezbędna (choć bardzo ułatwia sam proces powstawania), bo domowe lody nie wymagają ani wielkich umiejętności, ani wysiłku :)
Tym razem lody z prażonych migdałów z odrobiną likieru amaretto. Mniam, mniam... ;)

Zalet domowych lodów nie sposób zliczyć. Najważniejszy jest jednak smak. Tysiąc razy lepszy od tych przemysłowych! Jeżeli do tego macie maszynę do robienia lodów, to już naprawdę prościzna :)   Ale i sama maszyna nie jest niezbędna (choć bardzo ułatwia sam proces powstawania), bo domowe lody nie wymagają ani wielkich umiejętności, ani wysiłku.  Tym razem lody z prażonych migdałów z odrobiną likieru amaretto. Mniam, mniam... ;)




































Składniki
na 900ml lodów: 
350ml śmietany kremówki
350ml mleka 3,2% tłuszczu
110g cukru
150g migdałów bez skórki
5 żółtek
75ml likieru amaretto

Migdały prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Studzimy, a następnie blendujemy na proszek lub mielimy w maszynce.
Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy zmielone migdały. Podgrzewamy na niewielkim ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wlewamy amaretto. Kogel-mogel hartujemy niewielką ilością mleka ze śmietaną i cienką strużką, nie przerywając mieszania, wlewamy do garnka. Masę podgrzewamy, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany. Studzimy. Przekładamy do maszynki do lodów, a po schłodzeniu i wymieszaniu wkładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na ok. 2 godz.
Jeżeli nie macie maszynki do lodów, wówczas należy masę podczas mrożenia mieszać co pół godziny, aż do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Zapobiega to wytrącaniu się kryształków lodu i dzięki temu lody pozostaną kremowe.

Domowe lody trzymane długo w zamrażarce stwardnieją, dlatego należy pamiętać o tym, by wyjąć je odpowiednio wcześniej przed podaniem (nawet godzinę!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz