wtorek, 23 maja 2017

Muffiny z cheddarem i ziołami

Ostatnio pogoda nas rozpieszcza :) To dobry czas, by wolne chwile spędzać na świeżym powietrzu, np. na pikniku lub grillu. A ponieważ lubię w kuchni myśleć niekonwencjonalnie, w związku z powyższym, mam dla Was przepis na pyszne wytrawne muffiny :) Ekspresowe w przygotowaniu, świetnie komponują się z daniami z grilla, ale sprawdzą się też jako samodzielna przekąska, np. w plenerze :) Kto chce, może użyć świeżych ziół, ale suszone też dadzą radę! 

Ekspresowe w przygotowaniu wytrawne muffiny, świetnie komponują się z daniami z grilla, ale sprawdzą się też jako samodzielna przekąska, np. w plenerze :)



























Składniki
na 12 babeczek:
400g mąki
2 duże jajka
300ml mleka
150ml oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g sera cheddar
2 łyżki ziół prowansalskich lub dowolnej mieszanki posiekanych świeżych

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. W drugiej mokre - jajka, mleko i olej. Do mokrych składników przesypujemy suche, dokładnie mieszamy. Dodajemy 2/3 startego cheddara i zioła, delikatnie łączymy składniki z masą.
Formę do muffinów wypełniamy papilotkami. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. Wierzch posypujemy resztą sera.
Pieczemy 20 min. w temp. 180°, do tzw. "suchego patyczka".
Babeczki dobrze smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz