Na zdrowy lunch idealna będzie sałatka. Tutaj główną rolę grają soczysty kurczak w marynacie balsamico i ser lazur. Do tego duużo sałaty, zielony ogórek i seler naciowy. Całość świetnie łączy się z winegretem na bazie syropu klonowego :) Prosto, świeżo i co najważniejsze - pysznie :)
Składniki:
1 mix sałat
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
100g sera pleśniowego Lazur
2 łodygi selera naciowego
1/2 ogórka
garść pestek dyni lub słonecznika
Marynata:
2 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu klonowego
sól, pieprz
Sos winegret:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Oczyszczony z błonek filet z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Oliwę mieszamy z octem balsamico. Polewamy kurczaka i odstawiamy na ok. 15 min.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Wyjmujemy mięso z marynaty (marynatę zachowujemy) i grillujemy pod przykryciem po 3 min. z każdej strony. Pozostałą marynatę łączymy z syropem klonowym. Polewamy kurczaka i grillujemy jeszcze po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Mięso powinno być mocno spieczone na zewnątrz, a soczyste i delikatne w środku. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Przygotowujemy sos. Do shakera lub słoika z nakrętką wlewamy oliwę, ocet balsamico i syrop klonowy. Zakręcamy wieczko i energicznie potrząsamy by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
W misce lub na dużym talerzu układamy sałatę, plasterki ogórka i selera oraz pokruszony ser. Dodajemy porwanego lub pokrojonego w plastry kurczaka. Polewamy sosem i posypujemy pestkami. Nasiona dyni lub słonecznika można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz