To moje ostatnie kulinarne odkrycie - prosta zapiekanka w śródziemnomorskim stylu. Pełnoziarnisty makaron zanurzony w pomidorowo - mięsnym sosie z dodatkiem oliwek i przypraw. Gdzieniegdzie plasterki cukinii, a na wierzchu odrobina beszamelu i kozi ser lub jeśli ktoś woli - feta. Nieskomplikowanie, pożywnie i zdrowo :) Lubicie takie połączenia?
Składniki
na 4 porcje:
250g makaronu (świderki, rurki, kolanka)
1 nieduża cukinia
100g twarogowego sera koziego lub fety
300g mięsa mielonego
350ml przecieru pomidorowego
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3/4 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
75g masła
4 łyżki mąki
400ml ciepłego mleka
1/3 startej gałki muszkatołowej
sol, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Umytą i osuszoną cukinię kroimy w półcentymetrowe plastry.
Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cynamon i doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez 5-7 min aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy z przestudzonym makaronem.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°.
Sos beszamelowy:
W rondelku roztapiamy masło, zasypujemy mąką i mieszając gotujemy przez ok. 2-3 min. Zdejmujemy garnek z ognia i rozprowadzamy zasmażkę ciepłym mlekiem. Ponownie umieszczamy rondelek na ogniu i nie przerywając mieszania, gotujemy sos do momentu, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarowujemy 1/2 beszamelu. Układamy na tzw. "zakładkę" połowę plasterków cukinii. Na nie wykładamy makaron z pomidorowym sosem. Układamy resztę cukinii i smarujemy pozostałym beszamelem. Na wierzch kruszymy fetę lub kozi ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 min. Przed podaniem posypujemy zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz