wtorek, 10 stycznia 2017

Sernik nowojorski na spodzie oreo z sosem malinowym

Oto jakie pyszności jedliśmy w weekend ;) Sernik nowojorski ma to do siebie, że przygotowywany jest nie tyle z twarogu, co z kremowego serka. Dzięki temu jest gęsty i intensywny, choć nienarzucający się. W tutejszej wersji jego smak wspaniale podkręcają: spód z ciasteczek Oreo i malinowy sos z dodatkiem czerwonego wina. 
Jak dla mnie - miłość od pierwszego wejrzenia, a raczej od pierwszego kęsa ;) Zapraszam Was serdecznie na słodką ucztę! ;)

Sernik nowojorski ma to do siebie, że przygotowywany jest nie tyle z twarogu, co z kremowego serka. Dzięki temu jest gęsty i intensywny, choć nienarzucający się. W tutejszej wersji jego smak wspaniale podkręcają: spód z ciasteczek Oreo i malinowy sos z dodatkiem czerwonego wina.   Jak dla mnie - miłość od pierwszego wejrzenia, a raczej od pierwszego kęsa ;) Zapraszam Was serdecznie na słodką ucztę! ;)




































Składniki
Spód: 
200g czekoladowych ciasteczek 
100g roztopionego masła

Masa serowa:
300g kremowego serka typu Philadelphia 
300g dobrej jakości twarogu sernikowego
70 cukru pudru 
50g miękkiego masła 
2 jajka 
ziarenka z jednej laski wanilii

Sos malinowy: 
300g malin (mogą być mrożone) 
40g cukru 
70ml wytrawnego czerwonego wina


Sos: 
Maliny umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 15 min. Gdy owoce się rozpadną, a sos zgęstnieje, przecieramy go przez sitko. Studzimy.

Spód: 
Drobno mielimy ciasteczka, dodajemy wystudzone masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno wyścielonej pergaminem tortownicy, wierzch wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa: 
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 140°. Za pomocą miksera, na niskich obrotach, ucieramy masło z cukrem. Wbijamy jajka. Partiami dodajemy ser i serek, a na końcu wanilię. Mieszamy przez chwilę. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 min. Wyjmujemy ciasto, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik podajemy schłodzony, polany sosem malinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz