Zamiast parzyć kapustę w gorącej wodzie, a potem pieczołowicie zwijać gołąbki, można posiekaną lekko obgotować i dodać do mięsa. Polecam Wam tę sztuczkę :) Dzięki niej zimowa, twarda kapusta nie stanie na przeszkodzie delektowania się smakiem tego wybornego dania ;) Polecam, są pyszne! :)
Składniki
na 8 sztuk:
400g mięsa mielonego
50g ryżu ugotowanego
al dente
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 główki średniej kapusty
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
Sos:
500ml przecieru pomidorowego
500ml przecieru pomidorowego
250ml domowego
bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
0,5 łyżki lubczyku
0,5 łyżki majeranku
sól, pieprz, cukier
posiekany koperek
Ryż gotujemy al dente, studzimy. Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy, a następnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Powinna pozostać lekko twarda. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i przesmażamy na
złoto na maśle. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę z
czosnkiem, przyprawy i przez kilka minut dokładnie wyrabiamy. Dodajemy
ugotowany ryż oraz połowę kapusty, ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200◦. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy podłużne pulpety, obtaczamy je w mące i przesmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Na dnie żaroodpornego naczynia nakładamy pozostałą kapustę, na niej układamy gołąbki. W misce mieszamy ze sobą: przecier pomidorowy, bulion, koncentrat oraz przyprawy. Sosem zalewamy gołąbki. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 2 godz.
Gdy
gołąbki będą
gotowe, wyjmujemy je, a sos razem z poszatkowaną kapustą miksujemy na
gładko (przedtem usuwamy liście laurowe i ziele angielskie).
Podajemy z ziemniakami, polane sosem i obficie posypane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz