środa, 4 stycznia 2017

Gołąbki bez zawijania

Tradycyjne gołąbki, choć pyszne, wymagają czasu i cierpliwości. Oto recepta na to, jak w prosty sposób można ułatwić sobie życie, nie rezygnując tym samym z dobrego smaku :) 
Zamiast parzyć kapustę w gorącej wodzie, a potem pieczołowicie zwijać gołąbki, można posiekaną lekko obgotować i dodać do mięsa. Polecam Wam tę sztuczkę :) Dzięki niej zimowa, twarda kapusta nie stanie na przeszkodzie delektowania się smakiem tego wybornego dania ;) Polecam, są pyszne! :)

Tradycyjne gołąbki, choć pyszne, wymagają czasu i cierpliwości. Oto recepta na to, jak w prosty sposób można ułatwić sobie życie, nie rezygnując tym samym z dobrego smaku :)   Zamiast parzyć kapustę w gorącej wodzie, a potem pieczołowicie zwijać gołąbki, można posiekaną lekko obgotować i dodać do mięsa. Polecam Wam tę sztuczkę :) Dzięki niej zimowa, twarda kapusta nie stanie na przeszkodzie delektowania się smakiem tego wybornego dania ;) Polecam, są pyszne! :)





































Składniki
na 8 sztuk:
400g mięsa mielonego
50g ryżu ugotowanego al dente 
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku 
1 jajko 
1/2 główki średniej kapusty 
2 łyżki mąki 
1 łyżka masła 
olej 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
sól, pieprz

Sos: 
500ml przecieru pomidorowego
250ml domowego bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
0,5 łyżki lubczyku
0,5 łyżki majeranku
sól, pieprz, cukier
posiekany koperek


Ryż gotujemy al dente, studzimy. Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy, a następnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Powinna pozostać lekko twarda. Odcedzamy i studzimy. 
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i przesmażamy na złoto na maśle. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę z czosnkiem, przyprawy i przez kilka minut dokładnie wyrabiamy. Dodajemy ugotowany ryż oraz połowę kapusty, ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200◦. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy podłużne pulpety, obtaczamy je w mące i przesmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Na dnie żaroodpornego naczynia nakładamy pozostałą kapustę, na niej układamy gołąbki. W misce mieszamy ze sobą: przecier pomidorowy, bulion, koncentrat oraz przyprawy. Sosem zalewamy gołąbki. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 2 godz.
Gdy gołąbki będą gotowe, wyjmujemy je, a sos razem z poszatkowaną kapustą miksujemy na gładko (przedtem usuwamy liście laurowe i ziele angielskie).  
Podajemy z ziemniakami, polane sosem i obficie posypane koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz