Jeśli fast food, to tylko ten domowy. A jeśli kurczak, to nuggetsy ;) Odpowiednie panierowanie sprawia, że są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Do podania z ulubionym sosem. Z autopsji wiadomo, że nie tylko dzieciaki będą zachwycone ;)
Składniki:
300g filetów z piersi kurczaka lub indyka
olej do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka
Mokra panierka:
1 jajko
200ml mleka
100g mąki
Sucha panierka:
300g mąki
3 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mięso oczyszczamy i kroimy na kawałki. Oprószamy przyprawami i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
W oddzielnych miskach mieszamy ze sobą składniki mokrej i suchej panierki. Przygotowujemy pojemnik z bardzo zimną wodą.
Kurczaka zalewamy mokrą panierką i dokładnie mieszamy by równomiernie pokryła mięso. Następnie, każdy kawałek z osobna, obtaczamy w sypkiej panierce, zanurzamy w zimnej wodzie i ponownie obtaczamy w suchej panierce lekko dociskając. Strzepujemy nadmiar mąki i odkładamy na bok. Analogicznie postępujemy z pozostałymi kawałkami mięsa. Nuggetsy smażymy na głębokim oleju do lekkiego zbrązowienia. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz