czwartek, 12 stycznia 2017

Ryba z warzywami w papilotach

Prosty i szybki obiad. Czasem po prostu ma się ochotę na coś lekkiego i jednocześnie niezobowiązującego. Kawałki filetów układamy na plasterkach cukinii i przykrywamy warzywami w delikatnym śmietanowym sosie. Zawijamy w papiloty i do piekarnika. Ot, cała filozofia :) Propozycja nie tylko dla zabieganych, zapraszam :)

Prosty i szybki obiad. Czasem po prostu ma się ochotę na coś lekkiego i jednocześnie niezobowiązującego. Kawałki filetów układamy na plasterkach cukinii i przykrywamy warzywami w delikatnym śmietanowym sosie. Zawijamy w papiloty i do piekarnika. Ot, cała filozofia :)




































Składniki
na 4 porcje:
500g filetów rybnych (użyłam polędwicy z dorsza) 
1/2 średniej cukinii
2 marchewki
kawałek pora (ok. 10 cm, biała część)
400ml śmietanki 18%
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz


Marchewkę kroimy w cienkie słupki, pora w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa. Smażymy przez ok. 5 min., aż zmiękną. Wlewamy śmietankę, dodajemy natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 min., aż nadmiar wody odparuje.
Umyte i osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. 
Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy plastry cukinii, na nich kładziemy porcję ryby i polewamy śmietanowym sosem. Papier szczelnie zawijamy, papiloty umieszczamy w żaroodpornej formie. Pieczemy przez 15 min. w temp. 200°.
Tak przygotowana ryba dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz