piątek, 27 października 2017

Krem z pieczarek z kurczakiem i pesto

Klasyczna pieczarkowa szału nie robi, ale wystarczy jeden skuteczny trik, by jej smak zmienił się nie do poznania. To zasługa zielonego pesto :) Dodatek mięsa z kurczaka sprawia, że danie jest bardziej sycące, ale nie ciężkie. Prosto, szybko i bardzo domowo :) Zapraszam Was serdecznie, częstujcie się! :)

Klasyczna pieczarkowa szału nie robi, ale wystarczy jeden skuteczny trik, by jej smak zmienił się nie do poznania. To zasługa zielonego pesto :) Dodatek mięsa z kurczaka sprawia, że danie jest bardziej sycące, ale nie ciężkie. Prosto, szybko i bardzo domowo... Czyli tak jak lubię :)





































Składniki:
2l bulionu warzywnego
1 podwójny filet z piersi kurczaka
600g pieczarek
4 duże ziemniaki
1 cebula
3 łyżki pesto alla genovese
200g słodkiej śmietanki 18% 
1,5 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Oczyszczonego z błon i umytego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso. Smażymy przez 2-3 minuty do lekkiego 
zrumienienia. Odstawiamy na bok.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na tej samej patelni rozgrzewamy połowę masła. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy przez 3 minuty, a następnie przekładamy do garnka z gotującym się bulionem.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, wrzucamy poszatkowaną cebulę, a gdy stanie się szklista, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu, gdy pieczarki zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. pół godziny na bardzo małym ogniu.
Zestawiamy garnek z ognia i blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy pesto, zahartowaną śmietanę i kawałki kurczaka. Zagotowujemy całość.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz