wtorek, 17 października 2017

Budyń jaglany z musem owocowym

Ostatnio w mojej diecie zaszła mała rewolucja... Trochę ze względu na dzieciaki, trochę ze względu na zdrowie, trochę też z samej potrzeby zmian, jaka we mnie zaszła. 
Od dziś zaczynam kusić Was nowymi, bardziej zdrowymi przepisami ;) 
Na początek budyń jaglany. Gęsty, kremowy, sycący... Z nutką wanilii i dla przełamania smaku - z musem truskawkowym. Jak jagła to wiadomo - samo zdrowie. Ja i moje dzieci pokochałyśmy ją szczerze. A mąż? No cóż, na niego też przyszła kolej ;) Ale o tym, to już w następnym poście :) 
See you later!

Na początek budyń jaglany. Gęsty, kremowy, sycący... Z nutką wanilii i dla przełamania smaku - z musem truskawkowym. Jak jagła to wiadomo - samo zdrowie.





































Składniki
na 2 porcje:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
500ml mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego, migdałowego itp.)   
1,5 łyżki syropu z agawy
1 laska wanilii

Do podania:
ok. 100g truskawek, malin lub innych lekko kwaśnych owoców
1 łyżeczka syropu z agawy
1 banan
nasiona chia do posypania (opcjonalnie)


Kaszę kilkukrotnie płuczemy w wodzie, aż stanie się klarowna. Przekładamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrym nożem zbieramy nasionka. Dodajemy je do kaszy razem z waniliowym korpusem. Wlewamy mleko. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez ok. 18 min., do wchłonięcia płynu (nie podnosimy pokrywki i nie mieszamy kaszy podczas gotowania).
W międzyczasie, w drugim garnku podgrzewamy truskawki. Gdy zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy syrop, a następnie miksujemy na mus.
Wyjmujemy korpus wanilii, kaszę przekładamy do blendera. Dodajemy syrop z agawy i pół banana. Miksujemy tak długo, aż powstanie gęsty budyń.
Porcje budyniu nakładamy do miseczek. Polewamy owocowym musem, posypujemy plasterkami banana i oprószamy nasionami chia. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz