środa, 2 sierpnia 2017

Tarta z kurkami, brokułem i oscypkiem

Kurki, kurki, kurki... Co tu dużo mówić, uwielbiam! Jadłabym wszystko i o każdej porze ;) Zresztą, mój mąż śmieje się ze mnie: - Myślisz tylko o jedzeniu! No cóż, taka pasja :)
Tarta z kurkami to pozycja obowiązkowa. To pięknie podane, sezonowe danie naprawdę rozpieszcza podniebienie. Jeżeli nie macie oscypka, nic nie szkodzi - z powodzeniem można zastąpić go wędzonym lub nawet pleśniowym serem. Smak będzie inny, co nie znaczy gorszy :) Smakujcie razem ze mną! Zapraszam :)
Kurki, kurki, kurki... Co tu dużo mówić, uwielbiam! Jadłabym wszystko i o każdej porze ;) Zresztą, mój mąż śmieje się ze mnie: - Myślisz tylko o jedzeniu! No cóż, taka pasja :)  Tarta z kurkami to pozycja obowiązkowa. To pięknie podane, sezonowe danie naprawdę rozpieszcza podniebienie. Jeżeli nie macie oscypka, nic nie szkodzi - z powodzeniem można zastąpić go wędzonym lub nawet pleśniowym serem. Smak będzie inny, co nie znaczy gorszy :) Smakujcie razem ze mną!
 



































Składniki
Ciasto: 
330g mąki
165g zimnego masła 
5 łyżek bardzo zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
150g ugotowanego al dente brokuła
100g oscypka (można użyć sera wędzonego lub pleśniowego, np. lazura)
200g kurek
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
250g jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
sól, pieprz


Ciasto:
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i wcieramy placami w mąkę, aż powstaną okruchy. Wlewamy wodę, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, smażymy aż staną się szkliste. Dodajemy oczyszczone kurki (większe grzyby przepoławiamy), lekko solimy. Smażymy na średnim ogniu tak długo, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy pieprzem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jogurt mieszamy z jajkami i koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 200◦. Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm. Ciasto, nawijamy na wałek i rozwijając, nakładamy na formę. Wyściełamy nim dno i brzegi, pozostawiając ok. 0,5cm więcej po bokach (ciasto podczas pieczenia skurczy się i obniży). Lekko dociskamy, wyściełamy pergaminem, na którym kładziemy obciążniki (ceramiczne kulki, suchą fasolę lub groch). Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15min. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy pergamin z obciążeniem i dopiekamy spód jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy z piekarnika. Obniżamy temperaturę do 150◦.

Na kruchym spód wylewamy połowę masy jajeczno - jogurtowej. Układamy różyczki brokuła oraz kurki z cebulą. Pomiędzy brokuła i grzyby wlewamy pozostałą masę. Na wierzchu układamy porwanego na kawałki oscypka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40min., aż masa się zetnie, ale przy dotknięciu palcem pozostanie miękka.
Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz