wtorek, 8 sierpnia 2017

Risotto z kurkami

Już nie raz miksowałam moją ulubioną kuchnię włoską z polską tradycją i smakiem. Zaskakujące, jak udane mogą to być połączenia! :) Risotto z kurkami nie jest, oczywiście, moim pomysłem, bo to szlagier jakich mało, ale postanowiłam podzielić się z Wami swoim przepisem. To danie ma tak głęboki i wyrazisty smak, że jego jedzenie naprawdę jest rozkoszą. Nic dodać, nic ująć :) Zapraszam!

Już nie raz miksowałam moją ulubioną kuchnię włoską z polską tradycją i smakiem. Zaskakujące, jak udane mogą to być połączenia! :) Risotto z kurkami nie jest, oczywiście, moim pomysłem, bo to szlagier jakich mało, ale postanowiłam podzielić się z Wami swoim przepisem. To danie ma tak głęboki i wyrazisty smak, że jego jedzenie naprawdę jest rozkoszą. Nic dodać, nic ująć :) Zapraszam!




































Składniki
dla 2 osób:
150g ryżu arborio lub carnaroli
200g kurek
100ml białego wytrawnego wina
400ml bulionu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki tartego parmezanu lub Grana Padano
opcjonalnie: 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
sól, pieprz


Kurki oczyszczamy, większe kroimy na pół. Zagotowujemy bulion, zmniejszamy płomień i przez cały czas pozostawiamy garnek na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Mieszając, smażymy, aż staną się szkliste. Dodajemy kurki - smażymy przez 2 min. Wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 min., aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino. Całość podgrzewamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję. Robimy tak kilkukrotnie, do momentu gdy ryż stanie się al dente. Razem z ostatnią łyżką bulionu dodajemy rozmaryn i doprawiamy risotto solą oraz pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy pozostałe masło oraz 1,5 łyżki parmezanu. Energicznie mieszamy by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Odstawiamy risotto na 2 min. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałym serem, dekorujemy listkami rozmarynu. Natychmiast podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz