czwartek, 10 sierpnia 2017

Kalafior zapiekany z szynką w serowej panierce

Dziś będzie o kalafiorze. To jedno z moich ulubionych warzyw. Smak dzieciństwa - gotowany z chrupiącą bułką tartą i masłem. Idealny na zupę krem. Świetny - co się zaraz okaże, jako zapiekanka :)
To proste i szybkie danie, w sam raz na obiad w leniwy dzień:) Będzie smacznie, obiecuję :)

Dziś będzie o kalafiorze. To jedno z moich ulubionych warzyw. Smak dzieciństwa - gotowany z chrupiącą bułką tartą i masłem. Idealny na zupę krem. Świetny - co się zaraz okaże, jako zapiekanka.  To proste i szybkie danie, w sam raz na obiad w leniwy dzień ;) Będzie smacznie, obiecuję :)




































Składniki: 
1 duży kalafior
100g wędzonej szynki
4 jajka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
400ml ciepłego mleka
2 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Panierka:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki stopionego masła 


Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia. 
W rondelku stapiamy masło, zasypujemy mąką i nie przerywając mieszania, smażymy przez 1-2min. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy by nie było grudek. Beszamel doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser. Podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aż sos osiągnie konsystencję budyniu. Zestawiamy garnek z ognia. Gdy beszamel lekko przestygnie, wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
Szynkę kroimy w słupki, a jeśli jest w plastrach - rwiemy na kawałki.
Przygotowujemy panierkę. Do stopionego i przestudzonego masła dodajemy bułkę tartą i ser. Mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i przekrojonym na pół czosnkiem. Blisko siebie układamy cząstki kalafiora, pomiędzy wkładamy kawałki szynki. Zapiekankę zalewamy masą jajeczno - beszamelową. Posypujemy panierką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40min. (wierzch powinien być chrupiący i zarumieniony).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz