piątek, 4 sierpnia 2017

Hiszpańska pasta z pieczonego bakłażana

Hola! Znakomita pasta z pieczonego (lub smażonego) bakłażana i papryki jest tradycyjnym hiszpański tapas. Pełna smaku i aromatu świetnie pasuje do grzanek (kto lubi może zapiekać kawałki bułki z pastą i miękkim serem) lub świeżej bagietki.
Jeżeli macie ochotę na śniadanie lub przekąskę w śródziemnomorskim stylu, dobrze trafiliście :) Częstujcie się! :)
Hola! Znakomita pasta z pieczonego (lub smażonego) bakłażana i papryki jest tradycyjnym hiszpański tapas. Pełna smaku i aromatu świetnie pasuje do grzanek (kto lubi może zapiekać kawałki bułki z pastą i miękkim serem) lub świeżej bagietki.  Jeżeli macie ochotę na śniadanie lub przekąskę w śródziemnomorskim stylu, dobrze trafiliście :) Częstujcie się! :)




































Składniki: 
1 duży bakłażan
1 czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
wędzona słodka papryka, sól, pieprz


Bakłażana kroimy w plastry ok. 1cm, oprószamy solą i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Odciskamy z soku, płuczemy poz zimną wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, korpus kroimy w ćwiartki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem. W odstępach układamy cząstki papryki (skórką do góry), plastry bakłażana i nieobrany czosnek. Warzywa skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30min., aż papryka zbrązowieje. 
Jeszcze ciepłą paprykę przekładamy do foliowego woreczka, zakręcamy i razem z warzywami pozostawiamy do wystygnięcia.
Na łyżce oliwy smażymy na lekko złoty kolor posiekaną cebulę. W misce umieszczamy bakłażana i obraną ze skórki paprykę. Dodajemy cebulę, wyciśnięty z łupinki czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy. Blendujemy na pastę. Chłodzimy w lodówce. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz