poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Pieczeń rzymska z jajkiem i szpinakiem

Chyba każdy zna klasyczną pieczeń rzymską z jajkiem. A jeśli nie, najwyższy czas nadrobić zaległości. Bo pieczeń rzymska to przede wszystkim pomysł na pyszny obiad, a jednocześnie świetna alternatywa dla zwykłych kanapek. Plaster zimnej pieczeni w chrupiącej bułce, w towarzystwie kiszonego ogórka i sosu chrzanowego z koperkiem, to jest dopiero tzw. wypas! :)
Ale wróćmy do wersji obiadowej. Można z sosem, można bez, ale nie obejdzie się bez pieczonych ziemniaczków i mojej ulubionej maślanej marchewki z tymiankiem.
Wielkanoc niebawem. Na świąteczny obiad jak znalazł. Zapraszam :)

Pieczeń rzymska to przede wszystkim pomysł na pyszny obiad, a jednocześnie świetna alternatywa dla zwykłych kanapek. Plaster zimnej pieczeni w chrupiącej bułce, w towarzystwie kiszonego ogórka i sosu chrzanowego z koperkiem, to jest dopiero tzw. wypas! :)  Ale wróćmy do wersji obiadowej ;) Można z sosem, można bez, ale nie obejdzie się bez pieczonych ziemniaczków i mojej ulubionej maślanej marchewki z tymiankiem.





































Składniki: 
400g wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
100ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
3 łyżki masła
100g świeżego szpinaku
5 dużych jajek ugotowanych na twardo

Marchewka maślana z tymiankiem:
0,5 kg marchewki
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy umyty i osuszony szpinak i podsmażamy  na średnim ogniu do momentu, aż liście się skurczą, a woda odparuje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Liście odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy lub bardzo drobno siekamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy.
W misce umieszczamy mięso mielone. Wbijamy jajko, dodajemy szpinak, cebulę z czosnkiem, bułkę tartą oraz przyprawy.Wyrabiamy rękami, partiami dodając bulion.
Z obranych jajek, odkrawamy "piętki", tak aby widoczne było żółtko.
Przygotowujemy arkusz folii aluminiowej posmarowanej masłem. Wykładamy masę mięsną, formując prostokątny placek o wymiarach ok. 15x25cm. Na środku układamy jajka na twardo, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Podnosząc folię z jednej strony, nakładamy mięso na jajka i formujemy wałek. Zawijamy folię jak cukierek, końce podkładając pod spód. Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika. Pieczemy przez ok. 40-50 min. 

W międzyczasie, obrane marchewki kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie, by były al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ugotowane marchewki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodając tymianek (suszony trzeba dodać wcześniej, razem z pieprzem i solą). Podajemy jako dodatek do pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz