środa, 24 sierpnia 2016

Zupa kurkowa

Sezon na kurki nie trwa zbyt długo, więc póki są, warto się nimi nacieszyć. Ale tym razem niech nie będzie to pospolita jajecznica lub kultowe polędwiczki w kurkowym sosie. Zupa kurkowa, to jest to! Prosta, a do tego pełna miękkiego kurkowego smaku i aromatu. Podsmażonym na maśle grzybom asystują: cebula, ziemniaki, kremowa śmietana i koperek. Kwintesencja lata na talerzu. Pysznie... Polecam gorąco :)

Sezon na kurki nie trwa zbyt długo, więc póki są, warto się nimi nacieszyć. Ale tym razem niech nie będzie to pospolita jajecznica lub kultowe polędwiczki w kurkowym sosie. Zupa kurkowa, to jest to! Prosta, a do tego pełna miękkiego kurkowego smaku i aromatu. Podsmażonym na maśle grzybom asystują: cebula, ziemniaki, kremowa śmietana i koperek. Kwintesencja lata na talerzu. Pysznie... Polecam gorąco.

























Składniki: 
2l bulionu warzywnego
300g kurek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
5-6 ziemniaków
100g kremowej śmietany
3 łyżki masła 
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

W dość dużym garnku, na rozgrzanym maśle (2 łyżki) szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy umyte i osuszone kurki (większe przekrawamy na połowę) i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 7 min. do odparowania płynu. Dodajemy pozostałe masło, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy przez kilka minut, zalewamy gorącym bulionem i solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia, wlewamy zahartowaną śmietanę, dodajemy koperek i doprawiamy zupę pieprzem. Zagotowujemy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz