poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Charlotte cake malinowa straciatella

W Polsce mało znana, za to uznana na świecie. I słusznie, bo charlotte cake to bardzo smaczny i baaardzo efektowny deser. W wersji royal, ma kształt kopuły, której wierzch tworzy warstwa biszkoptowej rolady z owocowym nadzieniem, a środek wypełnia kremowa masa serowa. Ja nieśmiało proponuję Wam maliny i nadzienie straciatella... Pychota :) Gotowi na mocne smakowe doznania? Zapraszam :)

W Polsce mało znana, za to uznana na świecie. I słusznie, bo charlotte cake to bardzo smaczny i baaardzo efektowny deser. W wersji royal, ma kształt kopuły, której wierzch tworzy warstwa biszkoptowej rolady z owocowym nadzieniem, a środek wypełnia kremowa masa serowa. Ja nieśmiało proponuję Wam maliny i nadzienie straciatella... Pychota :) Gotowi na mocne smakowe doznania? Zapraszam :)





































Składniki
Rolada:
4 jajka
200g cukru pudru 
200g mąki
65ml wody
szczypta soli
500g malin + 4 łyżki (mogą być mrożone, można tez użyć konfitury lub dżemu)

Masa serowa straciatella:
450g twarogu sernikowego
250ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
50g gorzkiej czekolady
4-5 łyżeczek żelatyny


Rolada:
W rondelku umieszczamy maliny i 4 łyżki cukru. Gotujemy ok. 15 min aż maliny się rozpadną, a masa zgęstnieje. Po ostudzeniu powinna mieć konsystencję dżemu.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i wodą. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli, mieszamy z żółtkami. Do masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min. w temp. 200°

Wskazówka: 
Jeżeli chcecie, by malinowe "ślimaki" miały gęstszy wzór, użyjcie większej blachy z piekarnika. Jeżeli wolicie większe spirale, wylejcie ciasto na blachę o wymiarach ok. 20x30cm.

Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. by "odpoczął". Odrywamy papier i po tej samej stronie rozsmarowujemy masę malinową. Dość ciasno zwijamy roladę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy przestygnie, ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1cm.
Miskę o pojemności 1,5-2l wyścielamy folią spożywczą, a następnie wykładamy jej dno i ścianki plastrami rolady. Przygotowujemy nadzienie.

Masa serowa: 
Czekoladę ścieramy na wiórki (można użyć gotowych). Podgrzewamy 150ml kremówki. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek wody, a gdy spęcznieje rozpuszczamy w gorącej śmietance.
Serek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmiatanę z żelatyną, mieszamy. Delikatnie łączymy z ubitą śmietanką i wiórkami czekoladowymi. Nadzieniem wypełniamy miskę. wstawiamy do lodówki, i czekamy aż masa stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz