piątek, 26 sierpnia 2016

Piernikowy murzynek z karmelizowanymi śliwkami i kremem mascarpone

Jako, że zbliża się ostatni wakacyjny weekend, z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego. Będzie wyrafinowanie (co nie znaczy trudno!), z fantazją i mega pysznie :) Piernikowy murzynek nadziany jest śmietankowym kremem. Na jego wierzchu przepięknie lśnią śliwki zanurzone w winnym (tak! to nie pomyłka ;)) karmelu. Ale to nie wszystko... Przed podaniem porcje ciasta polewa się gorącym sosem śliwkowo - karmelowym, w którym wcześniej kąpały się owoce. Mnie do szczęścia nie trzeba nic więcej, a Wam? :P

Piernikowy murzynek nadziany śmietankowym kremem. Na jego wierzchu przepięknie lśnią śliwki zanurzone w winnym (tak! to nie pomyłka ;)) karmelu. Ale to nie wszystko... Przed podaniem porcje ciasta polewa się gorącym sosem śliwkowo - karmelowym, w którym wcześniej kąpały się owoce.





































Składniki
Murzynek: 
280g mąki
150g cukru
5 jajek (o temp. pokojowej)
250g masła 
85ml wody
1 łyżka domowej przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Karmelizowane śliwki:
1kg dojrzałych śliwek
3 łyżki masła
10 łyżek cukru
kieliszek półwytrawnego czerwonego wina

Krem:
350ml mocno schłodzonej kremówki
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru


Ciasto:
W garnku roztapiamy masło i nie przerywając mieszania dodajemy cukier, kakao oraz wodę. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy śliwki.
Roztapiamy masło na patelni, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy aż zrobi się karmel (w tym czasie już nie mieszamy, jedynie obracamy patelnią). Zestawiamy i wlewamy wino (ostrożnie! może buchnąć para!). Karmel zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego dodajemy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Do bazy murzynka dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie łączymy z pianą z białek. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy. 
Wyjmujemy śliwki z karmelowego sosu i jedna przy drugiej, środkiem do góry, układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy murzynka do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy 60 min., do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy.
Pozostały karmel podgrzewamy przez ok. 7-10 min. aż zgęstnieje (po wystudzeniu powinien mieć konsystencję dżemu). 

Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone rozdrabniamy szpatułką i delikatnie łączymy z bitą śmietaną. Gotowym kremem przekładamy murzynka.

Przed podaniem trójkąty ciasta polewamy ciepłym karmelowo-winnym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz