czwartek, 18 sierpnia 2016

Aromatyczne leczo z cukinią

Bukiet sezonowych warzyw, dodatek wędzonki, aromatycznej papryki i oto mamy pyszne leczo. Znane w kuchni środkowoeuropejskiej, podawane jest jako samodzielne danie lub w wersji warzywnej jako dodatek do mięsa. Apetycznie kolorowe i bogate w smaku. Nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności, ale by wyszło smaczne, trzeba w nie włożyć serce :) Świetnie nadaje się do zaprawiania, więc jeśli w środku zimy zatęsknicie za latem, wystarczy otworzyć słoik :) Przepis sprawdzony, testowany na rodzinie i znajomych ;) Polecam :)

Bukiet sezonowych warzyw, dodatek wędzonki, aromatycznej papryki i oto mamy pyszne leczo. Znane w kuchni środkowoeuropejskiej, podawane jako samodzielne danie lub w wersji warzywnej jako dodatek do mięsa. Apetycznie kolorowe i bogate w smaku. Nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności, ale by wyszło smaczne, trzeba w nie włożyć serce :) Świetnie nadaje się do zaprawiania, więc jeśli w środku zimy zatęsknicie za latem, wystarczy otworzyć słoik :)





































Składniki: *
1 kg papryki
1kg cukinii
1kg dojrzałych pomidorów
300g wędzonej kiełbasy
150g wędzonego boczku
4 cebule 
6 ząbków czosnku
2 łyżki listków tymianku (może być suszony)
sól, pieprz, wędzona papryka
2 łyżki smalcu
* z podanych składników otrzymacie 3  jednolitrowe słoiki


Przygotowujemy warzywa.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Razem z cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Umytą i osuszoną paprykę kroimy w paski. Cukinię kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy pokrojony w słupki boczek i smażymy przez chwilę. Dokładamy pokrojoną w plastry kiełbasę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą, paprykę. Dusimy kilka minut, a następnie dorzucamy pomidory, cukinię oraz tymianek. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Gotowe leczo podajemy z wiejskim chlebem. Świetnie smakuje również z białym, wytrawnym winem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz