wtorek, 5 lipca 2016

Domowa konfitura jagodowa

Sezon na na jagody uważam za otwarty :) Zatem czas na pyszną, domową konfiturę. Pracy tutaj mało, za to jaki efekt! Jędrne owoce zanurzone w idealnie słodkim syropie o głęboko fioletowej barwie. To jest to! :) Najlepsza jako dodatek do naleśników i croissantów. Polecam :)

Sezon na na jagody uważam za otwarty :) Zatem czas na pyszną, domową konfiturę. Pracy tutaj mało, za to jaki efekt! Jędrne owoce zanurzone w idealnie słodkim syropie o głęboko fioletowej barwie. To jest to! :) Najlepsza jako dodatek do naleśników i croissantów. Polecam :)





































Składniki:
0,5l leśnych jagód
125g cukru

Jagody myjemy i oczyszczamy z ogonków i liści. Umieszczamy na sicie, pozostawiamy do osączenia. Przekładamy do garnka, najlepiej z szerokim dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na minimum godzinę. Gdy owoce puszczą sok, ustawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez ok. 40 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy (nie do końca) i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie dokręcamy wieczka do oporu.

2 komentarze: