poniedziałek, 11 lipca 2016

Jagodzianki z waniliową kruszonką

Jagodzianki. Nie mogło ich zabraknąć :) Pyszne, mięciutkie, maślane bułeczki nadziane leśnymi jagodami, z wierzchu posypane waniliową kruszonką. Jeżeli macie ochotę na klasyczne jagodzianki, pomińcie kruszonkę i zamiast niej zróbcie lukier. Ciasto z tego przepisu jest po prostu idealne, z łatwością się wyrabia, a po upieczeniu jest mięciutkie i puszyste. Wcale nie są pracochłonne, jak mogłoby się wydawać, a dla posiadaczy automatu do chleba to już naprawdę "bułka z masłem" :) Polecam bardzo, są wyśmienite!

Jagodzianki. Nie mogło ich zabraknąć :) Pyszne, mięciutkie maślane bułeczki nadziane leśnymi jagodami, z wierzchu posypane waniliową kruszonką. Jeżeli macie ochotę na klasyczne jagodzianki, pomińcie kruszonkę i zamiast niej zróbcie lukier. Wcale nie są pracochłonne, jak mogłoby się wydawać, a dla posiadaczy automatu do chleba to już naprawdę "bułka z masłem" :) Polecam bardzo, są wyśmienite!





































Składniki:
500g mąki
15g drożdży
125ml mleka 
100g masła
2 jajka + 1 białko  do posmarowania wierzchów
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
otarta skórka z połowy cytryny

Nadzienie: 
ok. 300g jagód lub borówek
4 łyżki cukru

Kruszonka:
80g mąki (najlepiej krupczatki)
40g cukru z prawdziwą wanilią (przepis TUTAJ)
40g miękkiego masła
cukier puder do posypania


Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, solą i odrobiną mąki, a następnie rozrabiamy z 4 łyżkami ciepłego mleka (Uwaga! Mleko nie może być gorące!). Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku topimy masło, studzimy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez kilkanaście minut. Wlewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż masa wchłonie tłuszcz i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto odstawiamy na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie zasypujemy jagody cukrem i delikatnie mieszamy.
Posiadacze maszyny do wypieku chleba dodają do dzieży najpierw mokre, a następnie suche składniki i na tym kończy się ich praca. Automat sam wyrobi ciasto i umożliwi w odpowiednich warunkach jego wzrastanie.
Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią i energicznie zagniatamy. Odrywamy porcje po ok. 90g każda i dłońmi nadajemy im kształt placuszka. Na środek kładziemy po 1,5 łyżki jagodowego nadzienia, palcami do środka zbieramy brzegi, dokładnie zlepiamy i formujemy podłużne bułeczki.
Jagodzianki układamy łączeniem do dołu, na wyłożonej pergaminem blasze, zachowując odstępy (bardzo urosną). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. by odpoczęły. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180◦.

Kruszonka: 
Masło, cukier i mąkę rozcieramy palcami, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Wierzchy jagodzianek smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 min. bez termoobiegu. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz