piątek, 29 lipca 2016

Ciastka francuskie z mozzarellą i pomidorami

Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna przekąska. Doskonała na ciepło. Najważniejszy w tych wytrawnych ciastkach jest sos na bazie świeżych ziół. Odrobinę słony i słodki, z lekką nutką octu balsamico. Zapieczona mozzarella wieńczy dzieło. Spodziewacie się gości? Ta przekąska będzie idealna :)

Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna przekąska. Doskonała na ciepło. Najważniejszy w tych wytrawnych ciastkach jest sos na bazie świeżych ziół. Odrobinę słony i słodki z lekką nutką octu balsamico. Zapieczona mozzarella wieńczy dzieło. Spodziewacie sie gości? Ta przekąska będzie idealna :)

























Składniki
na 8 szt.

Sos:
500ml passaty (gęstego przecieru pomidorowego)
1 mała cebula
2 nieduże ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżeczka octu balsamico
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, cukier

Ciastka:
2 arkusze ciasta francuskiego po 250g
200g mozzarelli
1 łyżka roztopionego masła
świeże zioła do dekoracji


Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wlewamy passatę, doprawiamy sos do smaku solą, piperzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotujemy bez przykrywki aż nadmiar wody odparuje, a sos osiągnie konsystencję zbliżoną do koncentratu pomidorowego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

Ciastka:
Na patelni roztapiamy masło, studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°
Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego. Jeden przecinamy wszerz na pół, a następnie wzdłuż cztery razy, tak by otrzymać osiem jednakowych prostokątów. W taki sam sposób dzielimy drugi arkusz. Z każdego prostokąta drugiego arkusza wycinamy ze środka mniejszy prostokąt, pozostawiając tym samym ok. jednocentymetrową ramkę. Krawędzie pełnych prostokątów z pierwszego arkusza smarujemy masłem i przyklejamy na nie ramki z ciasta. Środki nakłuwamy widelcem. Ciastka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 min.
Podpieczone smarujemy wewnąrz sosem pomidorowym, na którym układamy kawałki mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na ok. 10-15 min. Pieczemy do zrumienienia.
Najlepsze są podane na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz