poniedziałek, 15 lutego 2016

Zupa porowa z pieczarkami i mielonym mięsem

Bardzo prosta i smaczna zupa porowa stała się hitem w moim domu. Po pierwsze, z łatwością się ją przygotowuje. Po drugie smakuje bardzo domowo. Po trzecie jest lekka, a dodatek mięsa powoduje, że mimo to dość treściwa :) Mówię Wam, same zalety. Na obiad w tygodniu jak znalazł! Polecam :)

Bardzo prosta i smaczna zupa porowa stała się hitem w moim domu. Po pierwsze, z łatwością się ją przygotowuje. Po drugie smakuje bardzo domowo. Po trzecie jest lekka, a dodatek mięsa powoduje, że mimo to dość treściwa :) Mówię Wam, same zalety. Na obiad w tygodniu jak znalazł! Polecam :)





































Składniki:
2l bulionu warzywnego
250g wieprzowego mięsa mielonego
5 ziemniaków 
2 pory 
300g pieczarek
2 cebule
50g śmietankowego serka topionego lub śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy przez ok. 5 min. na średnim ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem, razem z podsmażonym mięsem i cebulą. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda odparuje dodajemy plasterki pora. Podsmażamy do momentu gdy warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez 40 min. na bardzo małym ogniu. Serek rozpuszczamy w niewielkiej ilości zupy, wlewamy do garnka i zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz