poniedziałek, 8 lutego 2016

Kostka czekoladowa z Baileys

Ten deser to tylko pięć składników i całe pół godziny przygotowań... Nie wierzycie? Serio, nie ma w tym cienia kokieterii :) Pysznie kremowy, z warstwą ciemnej i białej czekolady, baaardzo uzależniający! Czy kogoś trzeba jeszcze namawiać? ;)


Ten deser to tylko cztery składniki i całe pół godziny przygotowań... Nie wierzycie? Serio, nie ma w tym cienia kokieterii :) Pysznie kremowy, z warstwą ciemnej i białej czekolady, baaardzo uzależniający! Czy kogoś trzeba jeszcze namawiać? ;)



























Składniki:
900g serka mascarpone
400g gorzkiej czekolady
300g białej czekolady
3 łyżki likieru Baileys
ok. 16 herbatników 

Herbatnikami wykładamy dno formy o wymiarach ok. 20x30cm. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy likier i 500g serka mascarpone. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na 30min. W międzyczasie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i jeszcze ciepłą mieszamy z pozostałym serkiem. Wykładamy jasną masę na ciemną. Chłodzimy, a następnie kroimy w równą kostkę. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz