piątek, 5 lutego 2016

Cebularze

Lubię je za prostotę wykonania i smak, ale jeszcze bardziej za to, że można przyrządzać je i podawać na wiele sposobów. Świetne są zapiekane z porwaną na kawałki mozzarellą lub kozim serem (pycha!). Albo z pieczarkami jak kto woli :)  Rewelacyjnie smakują z wiejskim twarożkiem lub z sosem pomidorowym. Możliwości jest naprawdę dużo. Zatem kto ma apetyt na cebularza? :)

Lubię je za prostotę wykonania i smak, ale jeszcze bardziej za to, że można przyrządzać je i podawać na wiele sposobów. Po pierwsze, pyszne są zapiekane z porwaną na kawałki mozzarellą lub kozim serem (pycha!). Albo z pieczarkami jak kto woli :) Natomiast świetnie smakują z wiejskim twarożkiem lub z sosem pomidorowym. Możliwości jest naprawdę dużo. Zatem, kto ma chęć na cebularza? :)





































Składniki
na 6 szt.

Ciasto:
300g mąki
120ml ciepłej wody
9g świeżych drożdży
1,5 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
5 średniej wielkości cebul
1,5 łyżki masła
1 łyżeczka oleju
1 łyżka białego octu winnego
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz, cukier  
  
Ciasto:
Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier i masło. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na pół godziny.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 190° i przygotowujemy farsz.

Farsz:
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażymy aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodajemy ocet winny, tymianek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Nakładamy farsz na pszenne spody. Cebularze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz