Czy kiedykolwiek wcześniej zdarzyło Wam się piec pomidory? Okazuje się, że w takiej postaci są wybitnie dobre! Można jeść je solo, jako dodatek do dań, albo zrobić z nich pyszną sałatkę w śródziemnomorskim klimacie :) I ja dzisiaj chcę o tym ostatnim ;)
Trochę makaronu, garść rukoli oraz bazylii, oliwki, kawałki mozzarelli i ONE.
Soczyste i słodkie. Pachnące oregano i skropione octem balsamico. Doprawione odrobiną pieprzu i soli morskiej - PIECZONE POMIDORKI. Wspaniale definiują smak i łączą ze sobą wszystkie składniki.
Dobra sałatka nigdy nie jest zła ;) Zatem zapraszam :)
Składniki:
250g pełnoziarnistego makaronu (najlepsze będą świderki, rurki lub muszle)
80g czarnych oliwek (masa po osączeniu)
125g mozzarelli
spora garść rukoli
1/2 pęczka listków bazylii
300g pomidorków koktajlowych
2 łyżki octu balsamico
1 łyżka suszonego oregano
ok. 5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Umyte i osuszone pomidorki przekrawamy na pół. Prostokątną formę do pieczenia wyściełamy pergaminem, na którym układamy pomidorki, miąższem do góry. Posypujemy oregano, skrapiamy octem balsamicznym i oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem.Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy przez 40 min. Studzimy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Osączamy, odstawiamy do wystygnięcia. Mozzarellę rwiemy na kawałki wielkości kęsa.
Sałatka najlepiej prezentuje się bezpośrednio na talerzach (jak na zdjęciu) lub ułożona warstwami w szklanym, przezroczystym naczyniu.
Poszczególne składniki, układamy w kolejności: makaron, rukola, makaron, oliwki, makaron, pomidorki, mozzarella, listki bazylii. Całość zalewamy 2-3 łyżkami oliwy. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz