poniedziałek, 19 lutego 2018

Fishburgery z bekonem i sosem cebulowym

Już nie raz pisałam o tym, że zrobienie w domu hamburgerów, tudzież fishburgerów, nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Jednego dnia pieczemy bułki i robimy sos(y), drugiego wszystko składamy i jemy.
Ten fishburger to prawdziwa feria smaków i uczta dla podniebienia! 
Świeże sałaty, ryba w koperkowej panierce, sos cebulowy, chrupiący bekon i ogórek konserwowy. No i odrobina majonezu, rzecz jasna! 
Gorąco namawiam do spróbowania i gwarantuję, że każdy będzie zadowolony :)

Ten fishburger to prawdziwa feria smaków i uczta dla podniebienia!   Świeże sałaty, ryba w koperkowej panierce, sos cebulowy, chrupiący bekon i ogórek konserwowy. No i odrobina majonezu, rzecz jasna!   Gorąco namawiam do spróbowania i gwarantuję, że każdy będzie zadowolony :)





































Domowe bułki, w przeciwieństwie do sklepowych, długo są świeże, a do tego są puszyste i sycące (sprawdzony przepis znajdziecie na blogu).


Składniki: 
8 bułek hamburgerowych (przepis TUTAJ)
mieszanka sałat
ok. 2-3 ogórki konserwowe
16 łyżek majonezu
8 plastrów wędzonego boczku

Burger rybny:
ok. 600g filetów bez skóry białej ryby (dorsz, sola, mintaj, morszczuk)
1 cebula 
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1,5 szkl. bułki tartej
2 łyżki siekanego koperku
1 szkl. mąki
2 jajka
olej do smażenia

Sos cebulowy:
2 duże cebule
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki lubczyku
2 łyżki śmietany
ok. 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 
0,5 łyżeczki brązowego cukru
sól, pieprz 


Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety kroimy w prostokątne kawałki. Każdy doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w misce, na przemian z plastrami cebuli. Odstawiamy do lodówki.

Sos cebulowy:
Posiekane cebule szklimy na maśle. Dodajemy tymianek i lubczyk. Zasypujemy cukrem. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty. 
Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem. Blendujemy na gładko. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Plastry bekonu umieszczamy na suchej patelni i podgrzewamy na minimalnym ogniu tak długo, aż zbrązowieją i staną się chrupkie.

Wyjmujemy rybę z lodówki (plastry cebuli wyrzucamy). Przygotowujemy trzy miseczki: do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej umieszczamy roztrzepane jajka, a w trzeciej mieszamy ze sobą bułkę tartą oraz koperek.
Filety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie, w piekarniku, opiekaczu lub na patelni grillowej, podgrzewamy rozkrojone bułki (wnętrzem do dołu).

Spodnią cześć bułki smarujemy majonezem, kładziemy porcję sałaty i gorącego burgera. Smarujemy sosem cebulowym, układamy plaster bekonu i kawałki korniszona. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowanej od spodu majonezem. Składamy fishburgera, lekko go dociskając. Podajemy natychmiast.
By fishburger nie rozpadał się podczas jedzenia, możemy spiąć go patyczkiem do szaszłyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz